Beterdier is een dierenpraktijk voor Osteopathie en Complementaire Diergeneeskunde.

Dierenarts Annemarie Nijhoff

Wij behandelen bewegingsproblemen, rugklachten, huidklachten en spijsverteringsproblemen bij paard, hond en kat. Ondanks uw goede verzorging wordt elk dier wel eens ziek. Ook kan het zich opeens anders dan anders gedragen of (langdurende) klachten krijgen. Beterdier gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. Dat kan soms heel ergens anders liggen dan de symptomen doen denken. De oorzaak van het probleem wordt tijdens een osteopatische behandeling naar voren gehaald waardoor uw dier niet alleen beter wordt, maar ook beter blijft.

Bewegen is voor honden net zo belangrijk als voor paarden. Een hond moet goed kunnen bewegen om zijn plasje te kunnen doen, hij moet kunnen bewegen om te spelen of om te trainen. Zijn leven wordt veel leuker als hij zich vrij en gemakkelijk kan bewegen. Een hond kan ook blokkades hebben, alleen merken we dat niet zo snel. Bij een paard merken we vaak gauw wat er aan de hand is. We gaan erop zitten en dan merk je al gauw of het dier stijf is, scheef of niet zuiver loopt. Bij een hond is het moeilijker te constateren, daar ga je niet op zitten. Toch hebben ook veel honden last van blokkades. Veel honden lopen scheef, of snel in telgang, kunnen moeilijk de auto inspringen of hebben moeite met snel wenden in het spel. Dit zijn symptomen waaruit blijkt dat er toch iets aan de hand is. Vaak ontstaat een blokkade doordat een hond een keer een rare beweging maakt tijdens het apporteren, vecht en stoeit, valt of ergens tegenop loopt waardoor hij een extreme beweging maakt. Een blokkade is eigenlijk een soort zelfverdedigingsmechanisme. Als door een extreme beweging bijvoorbeeld de tussenwervelschijf over zijn grens dreigt te draaien wordt door het zenuwsysteem met behulp van een spasme dit deel op slot gezet. Het ergste (beschadiging aan het ruggemerg en daardoor verlamming) wordt zo voorkomen. Dankzij de blokkade.

Een geblokkeerd gewricht is een gewricht waar een bepaalde beweging niet meer mogelijk is. Vaak is een blokkade ook pijnlijk. Een blokkade is te herkennen aan verkrampte spieren (rond dit gebied), veranderde doorbloeding (warme of juist koude plekken), veranderde secretie (op die plek juist veel zweten of helemaal niet), verandering van de huid (het haar staat anders of is anders van kleur en / of vorm of vertoont soms schuurplekken). 

!
!
!
!